Tips voor gezonder koken

Koken zonder PFAS, bijvoorbeeld met de pannen van Primecook, is een goede en grote staop op weg naar gezonder en milieuvriendelijker koken. Maar wij hebben nog enkele extra tips en alternatieven om gezonder te koken én het in aanraking komen met PFAS zo veel mogelijk te vermijden:

Gebruik natuurlijke vetten

In plaats van koken met boter, olie of margarine in antiaanbakpannen, kun je natuurlijke vetten zoals olijfolie, kokosolie, avocado-olie of ghee gebruiken om voedsel aan te bakken. Deze vetten zijn gezonder en kunnen hogere temperaturen verdragen.

Kies voor keramisch of glazen kookgerei

Keramische pannen en glazen ovenschalen zijn veilige alternatieven zonder PFAS. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken en kunnen in de oven worden gebruikt.

Vermijd verpakkingsmaterialen met PFAS

Voedsel dat is verpakt in vetvrij papier of karton is veiliger dan voedsel dat is verpakt in PFAS-bevattende materialen zoals bepaalde soorten bakpapier en magnetronpopcornzakken. Controleer de verpakking en vermijd producten waarop "PFAS" of "PTFE" vermeld staat.

Kies voor verse, onbewerkte ingrediënten

Probeer zoveel mogelijk te koken met verse, onbewerkte ingrediënten. Hierdoor vermijd je het gebruik van voorverpakte voedingsmiddelen waar mogelijk PFAS in kan zitten.

Kies voor kookgerei zonder antiaanbaklaag

Traditionele roestvrijstalen pannen en gietijzeren pannen zijn uitstekende alternatieven voor pannen met een antiaanbaklaag. Ze zijn duurzaam en kunnen zonder problemen op hoge temperaturen worden gebruikt.